Приложения на конопа в индустрията и медицината

Приложения на конопа в индустрията и медицината

Конопът е част от човешката култура над 10 000 години. Смята се, че произхожда от южните или централни части на Азия. Като много стара опитомена култура служи  през хилядолетията за производство на хартия, дрехи, въжета, гориво, храна, лекарства и дори за повече от 200 години е използван и като законно платежно средство в Америка.

Важно е да се уточни, че конопът не е марихуана и че и той като нея е форма на растението канабис, но без голямото количество канабиноиди, предизвикващи психоактивен ефект. Броят на приложенията на растението коноп се увеличават с всяка изминала година в области като индустрия, медицина, козметика и потенциално в почти всяка сфера. Отглеждането на коноп може да бъде както на открито, така и на закрито, като съществува редица оборудване и специализирани growshop магазини.

Приложения на конопа в индустрията

Уникалната култура индустриален коноп има повече от 50 000 приложения, голяма част от които в индустрията. Сред традиционните и по-иновативните предложения са тези в текстила, хранително-вкусовата промишленост, строителството,  автомобилостроенето и козметиката.

В текстила

Тъй като конопеното стъбло представлява 65% от общото сухо тегло, дългите, здрави и меки конопени стъбла дават възможност за изработка на различни текстилни изделия. Това включва както най-обикновени платове, така и по-модерни продукти като дънки, памперси, защитни маски, обувки, дори и еко кожа, изработена от конопени отпадъци.

В хранително-вкусовата промишленост

Според водещи изследователи и лекари, конопът е една от храните, най-богати на протеини. Все повече хора се интересуват от конопеното семе, поради високото съдържание на фибри, аминокиселини и мастни киселини, също и високите нива на витамин Е. Затова на пазара се предлагат много продукти от конопени семена: протеин на прах, брашно, олио, бира, мляко, конопен дресинг, конопени енергийни блокчета и др.

В строителството

Модерното строителство с екологични материали вече включва тухли, направени от индустриален коноп, естествена вар и смес от минерали. Все повече навлиза и конопеният бетон – здрав, устойчив и с отлични изолационни свойства.

В автомобилостроенето

Идеята на Хенри Форд за автомобил от коноп и задвижван от конопено био гориво по негово време не се осъществява. Но в наши дни има успешни опити в тази насока. Американецът Брус Дайцен прави купето на кабриолета си от канабис, а компанията Renew Sports Car използва преплетени конопени влакна, покрити със смола, за „тяло” на автомобила.

В козметиката

Все повече производители на натурална козметика произвеждат CBD козметика с канабидиол и козметика с масло от конопено семе. Това са балсами за тяло и устни, шампоани, почистващи лосиони, сапуни и др. Те задържат влагата, балансират кожата и забавят стареенето ѝ.

Приложения на конопа в медицината

От хилядолетия е известно широкоспектърното действие на конопа.

Той притежава противовъзпалителни, аналгетични и антибактериални ефекти. Използвани като тинктура или мехлем, конопените семена и масло облекчават и лекуват редица заболявания като:

  • множествена склероза
  • алцхаймер
  • паркинсон
  • епилепсия
  • фибромиалгия
  • хроничен стрес и тревожност
  • биполярно разстройство
  • лупус
  • двигателни разстройства
  • рак и др.

Откритието на нови приложения на индийския коноп предстои. Наречен „растение за милиарди долари” през 1938 г., близо 100 г. по-късно конопът си остава един от най-желаните помощници в живота на човечеството.

Share This Post