Защо трябва да прекратите подремването на дивана?

Защо трябва да прекратите подремването на дивана?

Сигурни сме, че ви се е случвало да заспите на дивана, макар и за малко. Според много проучвания се оказва, че дрямката на дивана понижива производителността ви в сравнение със спането на качествен матрак.

Много често хората, които заспиват на дивана например докато гледат телевизия или докато четат книга, влошават качествения си сън и по-късно трудно заспиват на удобните си матраци в леглото. Това е свързано със фазата на безсънието, като е доказано, че много хора имат грешни разбирания за това кое е добро за съня им. По принцип хората с проблеми със съня развиват вредни навици като например, смятат, че бързата дрямка на дивана ще ги подготви по-добре за по-качествения сън в спалнята с матраци Тед. Подматрачните рамки, които не са част от диваните в повечето случаи са основен компонент за това да ви бъде удобно и да се наспите качествено и тялото ви да бъде в топ форма. Възглавниците също са много важна част от качествения сън, тъй като поддържат врата и главата ви, както и позицията на целия ви гръбначен стълб в правилната позиция. Възглавниците, които са част от дивана могат да ви причинат много проблеми като дискови възпаления, размествания и дори шипове.

Разбира се, ако сте много пристрастени към спането на дивана, можете да опитате с качествен топ матрак, който да коригира формата на гръбначния ви стълб по време на престоя на дивана. Но това е само частично решение и не може да замени матраците и подматрачните рамки на спалнята, които са проектирани специално за нуждите на хората по време на сън.

Всичко това се корени в начина, по който вредните навици се заформят в определена част на мозъка. Точно както режимите на хранене по едно и също време на деня са способни да ви изградят рутина, редовното спане на дивана може да излъже мозъка ви, че е време за сън. И колкото по-често го правите, толкова по-трудно е да се прекъснете тази погрешна практика.

Въпреки това, никога не е късно да създадете по-здравословен режим и да прекъснете тази практика като я замените със спането на удобния си матрак. Специалисти препоръчват да се занимавате с някои релаксиращи дейности преди времето за лягане като да вземете баня или да четете книга, а не да използвате телефона си. Разбира се, винаги можете да си починете за кратко на дивана, но в момента, в който усетите, че ви се доспива, то значи е дошло времето да отидете и да си легнете на удобния матрак в спалнята.

Share This Post