Как да почистим правилно своя лаптоп?

Как да почистим правилно своя лаптоп?

Персоналните компютри или лаптопи са едни от тези устройства, който използваме най-често в ежедневието си. Независимо дали се използват за работни цели или забавление, те са неизменна част от нашия дом или работно място. Също както всяка друга вещ, лаптопите също се нуждаят от редовно почистване, за да функционират нормално без значение дали става въпрос за нов или втора ръка лаптоп. За разлика от настолните компютри, почистването им може да се окаже истинско предизвикателство. Това се дължи най-вече на факта, че разглобяването им е изключително трудно и строго ограничено от гаранционните условия. Въпреки това съществуват няколко лесни стъпки, с които да поддържаме своя лаптоп в отлично състояние: ( Преди започване на почистването компютъра трябва да бъде изключен!)

Външно почистване.

Обликът на лаптопа до голяма степен зависи от почистване на неговия панел. То е изключително лесно като изисква единствено наличието на микрофибърна кърпа и вода. В никакъв случай не се препоръчва използване на почистващи препарати. В случай, че петната не могат да се премахнат с вода, може да се използва изопропилов спирт.

Почистване на отворите на панела.

Редовното почистване отворите на панела е от ключово значение. Попадането на прах, косми и мръсотия в тях може да попречи на охлаждането на лаптопа, което да доведе до прегряване и сериозни повреди. Почистването на всички отвори може да се извърши с клечка за уши или с флакон със сгъстен въздух.

Почистване на клавиатурата и тъчпада.

Малко известен факт е, че тази част от лаптопа е дом на милиони микроби, което изисква редовно дезинфекциране Почистването й може да се извърши също с микрофибърна кърпа и вода. Също така, чрез флакона със сгъстен въздух може да се почисти пространството под бутоните на клавиатурата.

Почистване на екрана.

Натрупването от прах или наличието на отпечатъци от пръсти , може да ограничи ефективността на дисплея и удоволствието от неговите наситени цветове. Поради тази причина е важно, всеки екран да бъде внимателно почистван. За целта са нужни микрофибърна или памучна кърпа, както и препарат за почистване на стъкла. Ако петната са упорити, може да се използва изопропилов спирт (всеки дисплей се почиства с изопропилов спирт преди да напусне фабриката). Важно правило е препаратът или спиртът трябва да бъде впръскван върху кърпата, а не директно върху дисплея. Освен това не трябва да се използва хартия за почистване, тъй като това може да доведе до поява на драскотини по екрана.

Почистване на вътрешните компоненти

Този етап от почистването е безспорно най-трудната задача. Въпреки това, то играе ключова роля за правилното функциониране на преносимите компютри. Натрупването на голямо количество прах по процесора, дънната платка и техните охлаждащи вентилатори може да доведе до прегряване и внезапно изключване. Сложността на почистването произлиза от факта, че разглобяването е сложно, а инструкциите са различни за всеки модел. За целта са нужни подходящи отвертки, а почистването може да се извърши с меки четки за рисуване и дори за бръснене.

В случаите когато преносимите компютри са все още гаранционни, не се препоръчва разглобяването им. Препоръчително е да се потърси помощта на оторизиран сервиз, който да почисти професионално вътрешните компоненти. По този начин няма да се нарушат гаранционните условия и гаранцията може да бъде използвана при евентуални бъдещи повреди.

Share This Post