Най-подходящата храна за котки

Най-подходящата храна за котки

Възрастта на котката и специфичните й нужди са от съществено значение при избора на подходяща храна за котки. Винаги трябва да взимате предвид здравословното и състояние, дали е ĸacтpиpaнa, бременна или има по-чувствителен стомах. Породата на котката е също много важен фактор при избор на подходяща храна. На пазара във всеки голям зоомагазин се предлагат премиум и супер премиум храни, които са предназначени за различни породи.

Каква храна котката не трябва да яде?

Човешката храна като цяло не е препоръчителна за домашните любимци, но все пак когато котето поиска да хапне нещо от трапезата, внимавайте със следните храни, за да не му предизвикате стомашни неразположения:

  • Шоколад и захарни изделия
  • Млечни продукти
  • Мазната част от месото
  • Сурова риба
  • Грозде и стафиди
  • Лук и чесън
  • Кости

Каква котешка храна от зоомагазин да изберем – гранулирана или консервирана?

В зоомагазините се предлагат два вида храна за котки – гранулирана (суха) и консервирана (мокра). Стопаните често се съобразяват с предпочитанията на котката, но това в повечето случай не е най-правилното решение.

храна за котки

Гранулирана (суха) храна

По-голяма част от хората хранят мъркащия си любимец със суха храна. Това е добър избор ако храната е качествена и съобразена с нуждите на котката. Котките са месоядни животни и най-доброто, което може да направите за тях е да им давате храна за котки с чисто и качествено месо. Всякакви добавки като пшеница или царевица може да им алергии. Пpeпopъчвaнa oт вeтepинapитe е сухата храна за котки, понеже в нея освен месото се слагат и витамини, минерали и мазнини, спомагащи за здравословното и състояние.

Консервирана (мокра) храна

Консервираната храна за котки от своя страна е предпочитана от котките, понеже в нея има месо, сос и вода. Може да я намерите във всеки зоомагазин в консерва или пауч, под формата на парчета или като пастет. Независимо на какво се спрете трябва да знаете, че в състава на някои котешки храни присъства голямо количество вода и не много месо. Това е крайно недостатъчно и нехранително за котката.

котешка храна

В един качествен зоомагазин ще намерите освен стандартната храна, така и такава, чиито състав на месото е 30%, а в премиум марките дори 100%. Ако желаете котката ви да се храни със суха храна за котки, но тя продължава да яде само консервирана, се въоръжете с търпение. Задачата не е невъзможна разбира се. Може да се опитате да я накарате като смесите суха и мокра храна или да залеете гранулираната с топла вода, за да стане по-мека и ароматна.

Share This Post