Тента за тераса: 4 стъпки преди покупката

Тента за тераса: 4 стъпки преди покупката

Тентите могат значително да подобрят вида на вашите тераси и балкони. Монтирането на навес ви позволява да се радвате на чистия въздух и комфорта във външното пространство, без да ви пречат неблагоприятните атмосферни условия през годината.
Тентите за тераса осигуряват сянка и завет, като те са предназначени за поставяне на балкони, външни пространства на развлекателни заведения, вътрешни дворове, дори и палуби.
Независимо дали сте поканили гости за барбекю през лятото и искате вашите гости да бъдат защитени от горещите слънчеви лъчи или имате намерение да се насладите на чаша кафе в дъждовната сутрин на терасата, навесите допринасят за уюта и спокойствие на вас и вашите гости.

Важни стъпри при избора на тента за терасата

Собствениците на кафенета и ресторанти могат да помислят за монтирането на специалните тенти за външните пространства на заведенията си. Навесите предпазват прозорците и екстериора на сградите от външни влияния.

Така че, ако сте решили да монтирате тента за тераса на своя дом или заведение, ето и някои съвети, които ще ви помогнат да направите подходящ избор:

 1. Подходящ материал
  Различните навеси изискват специфична поддръжка. Освен това, всеки вид тента е предназначен за поставяне на определени сгради.
  Двата най-често срещани материала, от които са направени навесите, са: синтетика и алуминий.
  Металните тенти за тераса са изключително здрави и устойчиви. Техният недостатък е свързан с липсата на опции за различни цветови варианти или по-стилен дизайн.
  Сенниците от синтетичен материал се предлагат в различни цветове, но изискват по-продължителна и редовна поддръжка.
 2. Начин на поставяне на тентата
  Ъгълът, според който се монтира сенникът, е от изключителна важност за устойчивостта и трайността на конструкцията.
  За прозорци с източно или западно изложение се препоръчва размерът на наклон да бъде 65-75%, за да се гарантира по-добрата ефективност на тентата. За южните тераси или балкони е желателно сенниците да бъдат поставени под ъгъл от 45-60%. Това се определя и от положението на слънцето спрямо сградата, което изисква по-малко покритие на външните пространства.
 3. Избор на странични панели
  Някои хора биха заложили и на поставянето на допълнителни страничните панели. Тяхното присъствие променя външния вид на сенниците. Страничните панели са особено подходящи за осигуряване на покритие в различни посоки, където е необходима повече сянка или защита от неблагоприятното време.
 4. Вид на тентата
  Сенниците се делят на три основни модела, като те могат да бъдат – прибиращи се, свободностоящи или стационарни.

Първите два вида са подходящи за монтиране във вътрешни дворове, външни пространства на заведения, дори и палуби. Тези сенници могат да се прибират и регулират, когато не се използват редовно. Това става изключително лесно, бързо и удобно. Особено усъвършенстваните модели имат автоматични сензори за слънце и вятър, което означава, че не се налага да ги регулирате, когато времето се променя.

 • Прибиращите се тенти обикновено не са проектирани да издържат на силни дъждове или ветрове, както и обилен снеговалеж. Желателно е, те да не бъдат използвани в лоши атмосферни условия, за да не се повредят.
 • Свободностоящите тенти се използват за вътрешни дворове, палуби или тераси. Те ефективно покриват определено пространство, където искате да направите своето барбекю например. Свободностоящите тенти са предпочитани и за поставяне в дворовете на заведения.

Изборът на подходяща тента за тераса е отличен начин да допълните екстериора на дома си. С монтирането на подходящ сенник може да се получи едно великолепно преливане от интериорните детайли на жилището или заведението, в по-светлите тоналности на външното пространство пред сградата.

Тентата за тераса е практична и удобна, стилна и ефективна, уютна и надеждна. Сенникът придава на домашният ви балкон или вътрешен двор очарование, допълвайки по отличен начин външния дизайн на сградата.

Share This Post