Професионално ловно оборудване

Професионално ловно оборудване

Spyboar.com се наложи в годините като един от най-популярните и успешни онлайн магазини за ловни камери, автоматични хранилки и специализирано ловно оборудване. Разкажете ни накратко откъде започнахте?

Началото беше още през 2007 година, когато още бях студент. Баща ми е ловец и то от най запалените. Зададе ми въпрос дали е възможно да конструираме в Техническия университет София, устройство, което отчита, кога дивеча посещава наблюдаваните от ловци зони. Един вид часовник, който е да със сензор и да отчита датата и часа в който се е случило събитието.

Задачата ми се стори интересна, но си дадох сметка, че няма да е достатъчно само дата и час, тъй като няма да е ясно какъв обект е посетил наблюдаваното място. Осъзнах, че трябва да бъде нещо като часовник, но със снимка. Накратко казано трябва ми цифров фотоапарат, който да се включва автоматично при присъствие на обект.

Направих проучване с колеги и преподаватели и се оказа, че начинанието няма да е лека задача. Точно тогава навлизах в интернет технологиите и започнах да търся за подобни устройства.
Така ровичкайки в нета открих камера, ловна камера или фотокапан, както по-късно навлезе тази дума в България.

Няма да забравя първата камера никога, тогава беше една от първите модели и със светкавица още дори нямаше камери с инфрачервени подсевки. По-късно дори станах официален представил на американската фирма производител на ловни камери за България.
Мой приятел беше в САЩ, звъннах му и казах да му закупи два броя, когато се прибра нямахме търпение да направим тест.

Беше много вълнуващо, първите снимки още ги пазим даже, мисля че сме ги публикували в Spyboar.com. След като баща ми показа на колеги ловци, започнахме да работим в тази посока и създадохме Spyboar.
Разбира се след ловните камери, открих и автоматичните хранилки, който станаха и топ продукт в сайта ни, до днешни в който развихме сайта до широка гама ловни аксесоари, продукти за къмпинг, outdoor облекла и обувки, осветление и много други, както и иновации в лова , като създаване на собствено web приложение за управление на автоматични хранилки и ловни камери.

Ловно оборудване е основна част от продуктовия Ви асортимент. Какво друго приложение виждате за този род продукти?

Например фотокапани или ловни камери – те намериха огромно приложение за охрана на жилища, отдалечени вили, бракониери, пътища горски където се изсичат незаконно гори.

Приложението е огромно, т.е не само за ловни цели, но и за научни дейности и изобщо навсякъде, където има нужда от видеонаблюдение. Помня, че дори от БАН (Българската академия на науките) си закупиха камери за наблюдение на мечки, Зелени балкани също участваха в проект за наблюдение на лешояди, имахме дори и клиенти от Монголия, които изучаваха снежни леопарди.
Общо взето особено приложението на камерите е всеобхватно.

Автоматизираните хранилки сме използвали не само за дивеч, а както и за хранене на риби в рибни стопанства. Има ли сме клиенти, който сме модифицирали хранилки за автоматично подхранване на коне, зайци, кучета и други животни.

Последните технологии, който внедрихме ние с устройство конструирано от нас е възможен отдалечен контрол и наблюдение на параметрите на автоматичните хранилки.

Наистина вярваме и виждаме от клиентите ни, че приложенията на продуктите които са предназначени за лов реално са в широк диапазон и не ограничават само с една категория.
Можем да дадем примери и за сензори, които отчитат присъствието на дивеч, а се използват дори в магазини, да сигнализират собственика за това кога някой навлиза в обекта им. Има наистина много примери.

Какви са актуалните технологии използвани в лова?

Както при телефоните, когато помним още времената в който се радвахме, че мобилният ни телефон има фенерче, така и в лова нещата се развиват изключително бързо и на високо технологично ниво.
Давам примери:

  • Ароматни примамки, привличащи или съответно отблъскващи дивеча. Тук се използват значителен набор от научни открития и дори зоология, където са изучавани миризмите и тяхното възприятие от животните.
  • Създават се фенерчета за откриване на кървави следи, LED осветление, което издържа на непрестанно светене с много кратно по-мощно осветяване за сметка на изразходената енергия.
  • При ловните и камерите с постоянно наблюдение се използват соларни панели, за да поддържат нивото на външните батерии с месеци и години наред без да е необходимо тяхното презареждане в домашни условия.
  • Обувки за лов с вградени отопление, за студените зимни дни, когато ловеца е на пост и не трябва да извършва никакво движение, създадени са такива якета и ръкавици.
  • Оптики с термално изображение, далекомери измерващи разстоянието от дивеча.
  • Благодарим за вашето експертно мнение. Повече по темата можете да научите и в сайта spyboar.com. Сигурни сме, че споделените от вас съвети ще са от полза на мнозина!

Share This Post