Какво представлява окачване с въздушни възглавници

Какво представлява окачване с въздушни възглавници

Все повече шофьори предпочитат личните им автомобили да бъдат оборудвани с въздушно окачване. Поради тази причина много от новите коли се произвеждат с окачване, включващо въздушни възглавници, с цел да се достигне максимално ниво на комфорт. Друга главна причина, поради която въздушните възглавници са широко разпространени е възможността за регулиране нивото на превозното средство, с което се увеличава стабилността на пътя.

От какво се състои въздушното окачване?

Освен въздушни възглавници, въздушното окачване се състои от още няколко авточасти. Те също играят ключова роля в допринасяне на нужния комфорт и стабилност на превозното средство.
Основни съставни части са: компресор, резервоар за сгъстен въздух, клапани, филтри и още редица други компоненти. Поради тази причина въздушното окачване е далеч по-сложно от всички останали и заедно с това е най-устойчиво на повреди.

Какво представлява въздушният компресор?

Една от най-важните части на системата е въздушният компресор. Без него не би било възможно функционирането на окачването. Неговата роля е да изпомпва сгъстен въздух към въздушните възглавници. Благодарение на това, амортисьорите се надуват или раздуват, а с това се променя височината на превозното средство. Една евентуална повреда на компресора би довело до цялостно блокиране на окачването. Поради тази причина все повече хора си задават въпроса – Колко може да издържи компресора и каква поддръжка е нужна? Всъщност няма конкретно правило за това колко време издържат компресорите. Напълно е възможно да надживее дори самото превозно средство, а в друг случай повредата може да се появи изведнъж. Разбира, се както самите въздушни възглавници, работата на въздушния компресор зависи от метеорологичните условия, вида на пътните настилки, честотата на използване на превозното средство и т.н. Въпреки това, съществуват няколко основни признака, по които можем да разпознаем евентуална повреда във въздушния компресор:

  • Постепенно спускане на въздушните възглавници
  • Странни звуци, идващи от компресора
  • Компресорът работи хаотично или въобще не работи

Навременната намеса е жизнено важна и може да спести доста главоболия на собствениците на автомобили с въздушни възглавници. При наличие на някои от признаците е препоръчително е да се потърси помощ от експерти, които да диагностицират проблема и да ремонтират повреденият компресор. Със своят дългогодишен опит, фирма Smatic предлага качествено рециклиране и ремонт на въздушни компресори. Част от предлаганите услуги са: подмяна на датчици, буталото и цилиндъра, дехидратора. Освен това е включена цялостна проверка на електродвигателя (роторът, всички четки и т.н.). Независимо от вида на превозното средство, експертите на Smatic са способни да открият проблема чрез специализирани програми и да го отстранят. Веднага след това, компресорът ще бъде в отлично състояние, а въздушното окачване ще функционира безпогрешно!

Share This Post